Kronik Yorgunluk Sendromu Belirtileri ve Tedavisi
19 Temmuz 2024

Kronik Yorgunluk Sendromu Belirtileri ve Tedavisi

Kronik Yorgunluk Sendromu

Kronik yorgunluk sendromu (KYS), kişinin kendisini aşırı derecede yorgun, halsiz ve bitkin hissetmesi durumudur. Bu sendrom, kişinin günlük aktivitelerini gerçekleştirmesini zorlaştırır ve dinlenme veya uyku ile geçmez. Kronik yorgunluk sendromunda kişi, en ufak bir çaba sarf ettiğinde bile çok yorgun hisseder. Bazen yorgunluk durumu bir hastalık belirtisi olabilir. Özellikle bazı hastalıkların neden olduğu vücut kırgınlığı, kişide inanılmaz bir halsizlik ve yorgunluğa yol açabilir. Kronik yorgunluk sendromu geliştiren kişinin vücudunda çeşitli belirtiler ortaya çıkabilir.

Özellikle de kronik yorgunluk sendromu, dinlenme veya istirahat ile geçmeyen bir durumdur. Kişinin kendine zaman ayırması veya dinlenmesi, kronik yorgunluk sendromunun iyileşmesine değil, aksine giderek artmasına neden olabilir. Fiziksel aktiviteler veya zihinsel rahatlama yöntemleri, kişinin yorgunluğunu azaltmaz, hatta beyin yorgunluğunun daha da artmasına neden olabilir. Bu nedenle, uzman bir kişiden destek almak sağlık açısından oldukça faydalı olacaktır.

Kronik Yorgunluk Sendromunun Belirtileri

Kronik yorgunluk sendromunun en büyük ve önemli belirtisi, kişinin aşırı derecede yorgunluk hissetmesidir. Bu yorgunluğa bazen küçük şeyler, bazen ise oldukça büyük durumlar sebep olabilir. Kronik yorgunluk sendromuna iş hayatının aşırı derecede stresli ve sıkıntılı geçmesi, geçim sıkıntısı, yaşanan imkânsızlıklar gibi durumlar etkili olabilir. Bu yüzden kronik yorgunluk sendromu; iş, aile, eğitim, kültür, sosyal veya ekonomik durumlarla yakından ilişkilidir.

Kronik Yorgunluk Sendromunun Belirtileri

  • Kişinin kendi ihtiyaçlarını yaparken bile çok çabuk yorulması ve ayağa kalkamaz hale gelmesi
  • Yatarken uyku problemi yaşaması
  • Kendini sürekli halsiz ve bitkin hissetme
  • Vücudun hemen hemen her bölgesinde kırılma
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi
  • Boğazda şişlik
  • Sürekli unutkanlık yaşama
  • Bilinç bulanıklığı
  • Gözlerde sulanma
  • Konsantrasyon eksikliği ve dikkat dağınıklığı
  • Kişinin bunalıma girmesi veya depresyon yaşaması
  • Soğuk terleme
  • Kokulara karşı hassasiyet oluşması
  • Alerji
  • Sindirim rahatsızlıkları yaşanması
Eğer kişide yukarıda belirtilmiş olan belirtiler varsa, mutlaka kronik yorgunluk sendromu gelişmiş olabilir veya başka bir hastalıktan dolayı kaynaklanıyor olabilir. Bu yüzden nedeni bilinmeyen bu yorgunluğu öğrenmek için kişinin en yakın sağlık kuruluşuna giderek muayene olması gerekir.

Kronik Yorgunluk Sendromunun Tedavisi

Herhangi bir sebepten dolayı kişinin vücudunda kronik yorgunluk sendromu veya başka bir hastalık olabilir. Bu yüzden bunu öğrenmek için kişinin bir hastaneye gitmesi gereklidir. Çeşitli hormonal dengesizlikler, ilerleyen yaş ve ortam şartları gibi etkenler de kişinin vücudunda kronik yorgunluk sendromunun gelişmesinde etkili olabilir. Bu yüzden de kronik yorgunluk sendromunun tam olarak neden oluştuğu belirlenememiştir.

Sürekli kendini yorgun hissetme, halsiz düşme veya bitkin olma normal bir durum değildir. Bu yüzden de kesinlikle bir çaresine bakılmalıdır. Özellikle de bu yorgunluk durumu dinlenme ile geçmiyorsa, kişinin mutlaka bir hastaneye gitmesi ve uzman bir doktora muayene olması gereklidir. Bunun yanında, doktorun verdiği ilaçları düzenli olarak kullanması gereklidir. Yaşam standartlarının yükseltilmesi de kronik yorgunluk sendromuna iyi gelecektir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Talat

15 Temmuz 2024 Pazartesi

Kendimi sürekli halsiz ve bitkin hissediyorum, günlük aktivitelerimi bile yapmakta zorlanıyorum. Dinlenmek ya da uyumak yorgunluğumu geçirmiyor, acaba bende de kronik yorgunluk sendromu olabilir mi?

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Talat,

Yaşadığınız halsizlik ve bitkinlik hissi gerçekten rahatsız edici olabilir. Belirttiğiniz gibi, dinlenmek ya da uyumak bu yorgunluğu gidermiyorsa, kronik yorgunluk sendromu bir ihtimal olarak düşünülebilir. Ancak, kesin bir tanı koymak için bir sağlık profesyoneline başvurmanız önemli. Doktorunuz gerekli tetkikleri yaparak size en doğru bilgiyi verecektir. Bunun yanında, beslenme düzeninizi gözden geçirmek, stresten uzak durmak ve hafif egzersizler yapmak da iyi gelebilir. Öncelikle bir uzmana danışmanızda fayda var. Geçmiş olsun.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Yorgunluğa İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Yorgunluğa İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Aşırı Yorgunluk Halsizlik Nedenleri

Aşırı Yorgunluk Halsizlik Nedenleri

Göz Yorgunluğu Belirtileri ve Tedavisi

Göz Yorgunluğu Belirtileri ve Tedavisi

Sürekli Halsizlik ve Yorgunluk Nedenleri

Sürekli Halsizlik ve Yorgunluk Nedenleri

Kas Yorgunluğu Belirtileri ve Tedavisi

Kas Yorgunluğu Belirtileri ve Tedavisi